Yatak Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yatak satın alırken mutlaka dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur. Her akşam rahat bir uyku çekmek hem bedenimiz hem de zihnimiz için oldukça önemlidir. Tam da bu neden ile yatak seçerken neye dikkat etmeli, hangi tip yatağı tercih etmeli sorularına önem vermek gerekir. Geceleri eğer bedenimiz için en uygun alanda yatarsak, günümüzde o derece sağlıklı geçebilir. Ancak yatarken rahatsız hissettiğimiz bir alanda uyuduğumuzda yeni günü ağrılar ile karşılarız. Boyun tutulması, boyun ağrısı, sırt ağrısı ve kol – bacak uyuşması en sık görülen kötü yatak tercihi ağrılarıdır. Yatak tercihi kadar yastık seçimi de son derece önemlidir. Yeni günü ağrılar ile geçirmemek için yatak seçimine özen göstermelisiniz.

Nasıl Bir Yatağa İhtiyacınız Var?

Yatak alırken önceliğiniz her zaman neden yatak aldığınızdır. Eski yatağınızdan neden vazgeçtiniz? Eski yatağınızda sizi rahatsız eden unsur neydi? Nasıl bir yatağa ihtiyacınız var? Bu ve bunlar gibi soruların yanıtlarını bulmalı ardından neden yeni bir yatak aldığınızı söylemelisiniz. Önceki deneyimlerinizi düşünerek rahat ettiğiniz modelleri de bulabilirsiniz. Örneğin ortopedik bir yatakta yatarken ertesi gün oldukça zinde ve herhangi bir ağrınız olmadan uyanmış olabilirsiniz. Bu durumda özellikle boyun ve sırt ağrısı yaşıyorsanız ortopedik yatak modellerine yönelmeniz gerekebilir. Eğer yatağa neden ihtiyacınız olduğunu ya da yeni bir yatakta neye ihtiyacınız olduğunu cevaplayabilirseniz kendiniz için en doğru yatağı seçebilirsiniz.

Omurga Sağlığı ve Yatak Seçimi

 

Uyurken en önemli vücut bölgelerinden biri de omurgadır. Omurganın yatarken oluşan duruşu hem uyku pozisyonu hem de yatak ile ilgilidir. Eğer doğru yatakta yatılmıyor ise bir süre sonra omurgada problemler meydana gelebilir. Bunun önüne geçmek için omurgayı ve vücudu destekleyen doğru yatak seçimini yapmanız gerekir. Sağlıklı ve konforlu bir uyku omurga ve boyun sağlığı için de son derece elzemdir.

Bel Sağlığı ve Yatak Seçimi

Omurga için uygun olan yatakların birçoğunda bel desteği de bulunur. En özel ve rahat yatak modelleri bel destekli yataklardır. Bu yataklar kişinin vücudunun şeklini alır ve uyurken belin boşta kalmasının önüne geçer. Bunun için tercih edebileceğiniz yatak tipleri arasında hem ortopedik olan modeller hem de visko yaylı yataklar bulunur.

Yatak Sertliği Nasıl Olmalı?

Seçtiğiniz yatağın sertlik derecesi son derece önemlidir. Çok esnek bir yatak seçerseniz bir süre sonra omurganızda eğrilik meydana gelebilir. Çok sert yatak seçerseniz de bir süre sonra bel ağrılarınız artacaktır. Bu neden ile her iki özelliği de bir arada bulunduran ve esneme kapasitesi çok yüksek olmayan ürünleri seçebilirsiniz. Esneme yapan yataklar genellikle yaylıdır ve bir süre sonra yaylarda da problemler görülebilir. Yatağın sertlik miktarını seçerken önemli olan kriter omuriliğinizi koruması olmalıdır.

 Yatak Ölçüsü Nasıl Olmalı?

 

Uzman görüşlerini incelediğimizde yatakların kişinin boyundan daha uzun olması gerektiğini vurguladıklarını gördük. Yatak genişliği ve uzunluğu için belirlenen alt limitler vardır. Bu alt limitler ise şöyledir:

  • Uzunluk: Kişinin boyundan 20 cm daha fazla olmalı
  • Genişlik: 90 – 95 cm olmalı
Yatakların Garanti Kapsamı

Bedenininiz için en doğru yatağı seçtikten sonra garanti kapsamını da öğrenmeniz gerekir. İade, değişim ve garanti süreçleri hakkında bilgi edinmeden herhangi bir ürünü satın almamalısınız. Ayrıca büyük boyutlu bir ürün alacağınız için taşıması, yerleştirmesi ve eğer değişim ya da iade yapılacaksa onun masrafı derken bütçenizi aşabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için önceliğiniz iade, değişim ve garanti kapsamı ve süresi de olmalıdır.

Doğru Yatak Seçimindeki Önemli Unsurlar

Doğru yatak seçiminde birçok önemli unsur bulunur. Yatak alırken dikkat etmeniz gereken unsurları yukarıda belirttik. Bunların yanı sıra boy ve kilonuza uygun yatak seçimi yapmaya özen göstermelisiniz. Yatak kumaşı da son derece önemlidir ve cildinizi tahriş etmeyecek konforlu ve yumuşak kumaşları tercih etmeniz de önemlidir. Eğer fıtık gibi problemleriniz var ise doktorunuza danışarak nasıl bir yatak almanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Aldığınız yatağın malzemeleri doğal ve organik bileşenlerden oluşuyor ise daha rahat edebilirsiniz. Böylelikle etik alışveriş yaparak hem doğayı koruyabilir hem de doğru yatak seçimi yaparak sağlıklı uykular yaşayabilirsiniz.


Divona Home
WhatsApp Destek Hattı