Mutfak Dekorasyonu Nasıl Olmalı?

Mutfak Dekorasyonu

 Mutfak, sözlükte yemek yapılan yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bizim için mutfak bu kadar basit bir tanıma sahip değildir.

  Peki Bizim İçin Mutfak Nedir?

  Mutfak, ev hanımlarının yuva içindeki yuvası olarak tanımlanabilecek, günün büyük bir vaktini geçirdikleri yerdir. Üzüntülerini, mutluluklarını, yorgunluklarını paylaştıkları, öfkelerini yemek yaparak yatıştırmaya çalışanlar için terapi odasıdır da denilebilir. Öfkeliyken sınırımız yatıştırmak için, üzgünken mutlu olmak için kullandığımız sıcak bir ortamdır.

  İçinde birçok duyguyu yaşadığımız bu yerde duygularımız üzerinde etkili olan birçok etken vardır. Bunların başında mutfağın derli toplu oluşu, dizaynı, dekorasyonu gelmektedir. Bu kadar duyguları içinde barındıran mutfağın tasarımı, duvarlarında kullanılan renklerden halı desenlerine kadar birçok şey belirli etkendir. Kim güzel bir mutfakta olmak istemez ki?

  Güzel bir mutfak insanları mutlu eder. Güzel dizayn edilmiş, ilgiyle tasarlanmış bir mutfak, içinde bulunanlara huzur verir. Bu nedenle mutfağa yapılacak tasarımları işin ehli iç mimarlarla ev sahipleri uyumlu bir birliktelik ile yapıp en sevilen renkler, süslemeler, mobilyalar seçilip kullanılmalıdır.

  Mutfağın Hayatımızdaki Ömrü

  Mutfak geleneği, ateşin buluşundan bu yana kendini yenileyecek şekilde süregelmektedir. Değişen ve gelişen zamanla, teknolojiyle birlikte mutfak da gelişim ve değişim göstermiştir.

 18. yüzyıla kadar yemekleri açıkta pişirme durumu söz konusuydu. 18-19. yüzyıllarda yapılan yeni keşifler, keşfedilen yeni teknikler vesilesiyle yeni yöntemler geliştirilmiştir. Bu tekniksel ilerlemeler, mimari ilerlemeler ile birlikte gelen değişiklikler bu konuda söz sahibi olmuşlardır.

 Binaların yapısı zamanla değişmiştir. Kulübelerle başlayan yapılar zamanla yerini büyük evlere bırakmıştır.

  Büyüyen evlerle birlikte mutfaklarımız da büyümüştür. Öncelerde sadece yemek pişirilen mutfak, zamanla yemek yenilen, oturup aile boyu sohbetler edilen bir yuvaya dönüşmüştür.

 Bu yuvanın daha çok sohbete tanıklık edebilmesi ve daha çok vakit geçirilen bir ortam olması için mekanı güzelleştirmek gerekir. Bazı ufak dokunuşlar bile çok daha çekici kılabilir.

  Mutfak Dekorasyonları

  Günümüz mutfağı, modern çağa ayak uydurmuş ve modernleşmiştir. Modern mutfak olarak adlandırılan mutfak içinde bir ocak, bulaşık yıkamak için bir lavabosu olan yapıdır. Veya rahatlıkla yemekleri ısıtabilmek için kullanılan bir mikrodalga fırın, bulaşıkları yıkamak için bir bulaşık makinesi vardır. Yemekleri saklayıp korumak için dolap veya buzdolabı bulundurulur.

  Dekorasyon 

 Mutfağı ihtiyaca ve zevke göre dekore etmek gerekir. Mutfağın boyutu da kullanılabilirlik açısından dekorasyon için yön verici olur.

  Büyük Mutfakların Dekorasyonu Nasıl Olabilir?

  Büyük ve geniş mutfaklarımıza yapacağımız dekorasyonlar hayatı kolaylaştırabilir ve görenleri kendisine hayran bırakabilir.

  Mutfak dolaplarının kullanılabilir bir büyüklükte olması ve gözü çok yormaması önemli bir unsurdur. Bununla birlikte fayans seçimleri renkli ve desenli tercih edilebilir. Bu tercih mutfağa estetik bir görünüm kazandırır.

  Mutfağa yerleştireceğiniz dolaplarla uyumlu bir Viyana mutfak köşe takımı ailece oturup keyifli sohbetlerinize tanıklık edebilir.

  Çok renkli bir mutfak istemeyenler yapacakları sade tercihlerle minimalist bir güzellik sunabilirler. Tek renk dolaplar, uyumlu buzdolabı ve bulaşık makinesi göze hitap edebilir.

  Mutfakta kullanılan geniş pencereler tasarlayarak mutfakta doğal bir ışıklandırma sağlanabilir. Bununla birlikte mutfakta açık tonlar kullanıp ferahlığı arttırabilirsiniz.

 Kitap okumayı sevenler, küçük bir köşeye kitaplık yapıp yemek masasında kahvesini yudumlarken kitabını okuyabilir.

  Bir diğer tercih tüm gününü mutfakta geçiren hanımlar için olabilir. Geniş bir mutfağa bir televizyon koyarak bir yandan sabah programını, dizisini izlerken diğer yandan yemeğini hazırlayabilir.

  Küçük ve Dar Mutfaklarda Ne Tür Dekorasyon Tercihleri Yapılabilir?

  Küçük mutfaklarda geniş mutfaklarda olduğu gibi çok vakit geçirmek, birçok kişiyle oturup sohbet etmek pek mümkün olmayabilir fakat bu mutfakta hoş vakitler geçirilmeyeceği veya mutfağın dekorasyona ihtiyacı olmadığı anlamına gelmez.

  Günümüzde genelde küçük mutfağa yönelim söz konusudur. Gerek ev fiyatlarının artışı gerekse binaların daha küçük yapılmaya başlanması buna sebep olmaktadır.

  Küçük mutfak dekorasyonları örnekleri için önerilerde bulunmak gerekirse:

 Açık renkler tercih edilebilir. Kullanılan açık renkli duvar boyaları ve dolap renkleri daha geniş ve ferah gösterecektir. Açık renkler mutfağı daha yaşanılabilir kılar, kendine çeker.

 Sadece renkler değil, mutfakta kullanılan eşyaları da kendi zevklerimize göre seçebiliriz. Minimal bir düzen oluşturabiliriz. Veya kendimiz raf yaparak mutfağınızda kullanabilir, ufak süslemelerle şık bir görüntü oluşturabiliriz.

  Mutfak, bir evin kalbidir. Kalbimizi biz istediğimiz duygularla besleriz. Evimizde yaşamaya değer bir güzellik oluşturmak bizim elimizdedir.

 


Divona Home
WhatsApp Destek Hattı