Kış Bahçesi Şömine İle Nasıl Renklendirilir?

Bahçe Şöminesi Seçiminde Dikkat Edilmesi 5 Gereken Şey!

Bahçe şöminesi bir nevi bahçe sobası veya bir ateş çukurudur. Değişik materyaller ve farklı tasarımlarıyla bahçelerde görsel şölen sunmaktadır. Bahçe dekorasyonu için bir numaralı eleman elbette bahçe şömineleridir. Yaz veya kış fark etmeksizin kullanılan bahçe şöminesi hem ısı hem de dekorasyon sağlayan bir araçtır.

 

Bahçe Şöminesi Nedir?

Şömineler mekan ısıtmak, yöresel şekilde yemek pişirmek gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Bahçe şömineleri de içinde ateş yakma bölmesi bulunan mimari bir yapıdır. Yakılan ateş sonucu ortaya çıkan duman düz baca sisteminin kurulmasıyla direkt olarak dışarı atılmaktadır.

Bahçe şömineleri soğuk kış günlerinde yakıldığında sıcak bir atmosfer oluşturmaktadır. Bahçede bulunan şömine sayesinde derin ve hoş sohbetlere ara verilmemektedir. Dostlarla veya aileyle bahçe şöminesi vasıtasıyla her durumda keyif çıkartılmaktadır.

Yaz günlerindeyse estetik duruş sağlamasından dolayı bir aksesuar niteliği taşımaktadır. Bahçeye yerleştirilen bir şömineyle birden fazla amaç sağlanmış olacaktır. Bir bahçeniz varsa gündelik hayatın yorucu saatlerini şömineyle giderebilmektesiniz.

 

Bahçe Şöminesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bahçe şömineleri seçilirken dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır. Doğru bahçe şömineleri tercih edilmediğinde faydadan çok zarar görülebilmektedir. Burada şömine mantığı iyi kavranmalıdır.

Şömineler kapalı alan kullanımına uygun değildir. Yangına sebebiyet verdiği durumlar vardır. Bunlar şömine hakkında bilinmesi gereken elzem durumlardır. Tatlı bir günde bahçede keyif yapılırken, yanlış şömine seçiminden dolayı konforsuzluk yaşanabilmektedir. Bunları önlemek adına bahçe şöminesi seçerken dikkat edilmesi gerekenler:

 

Alan Uygunluğu

Bahçe şöminesi seçiminde alan uygunluğu en önemli maddedir. Burada alandan kasıt, açık veya kapalı bahçe türleridir. Bahçe şömineleri kapalı alanlarda kesinlikle kullanılmamalıdır. Kapalı alanlarda kullanılacak şömineden çıkan gaz, duman açısından sıkıntı yaratabilmektedir.

Şöminenin kullanılacağı alanda yanıcı ve hızlı tutuşan maddelerin olmaması gerekmektedir. En ufak kıvılcımda kalıcı hasarlara sebebiyet verebilmektedir. Bundan dolayı bahçe şöminelerinin seçiminde alan son derece önemlidir.

 

Zemin Türü

Alan uygunluğundan sonra bir diğer dikkat edilmesi gereken de zemin türüdür. Zemin türü bahçe şöminesi seçiminde olası yangın durumları için önem teşkil etmektedir. Özellikle bahçe şömineleri yere devrilmeyecek şekilde kullanılmalıdır.

Şöminenin kurulacağı alanın zemini düz ve oldukça sağlam olmalıdır. Ek olarak parke, tahta veya farklı yanıcı özellikteki maddelerin üzerine kurulmamalıdır.

 

Yakıt Türü

Bahçe şömineleri yakılırken odundan ve kömürden yararlanılmalıdır. Şömineyi yakmada bu iki ürün gerekmektedir. Hızlı yanıcı ürünlerden veya gazlardan kaçınılmalıdır. Bahçelerde kullanılacak şöminelerde yakıt türüne önem verilmelidir. Sağlıklı tutuşturucu maddeler kullanılmalıdır.

 

Şömine Türü

Bahçe şömine türleri tek tip olmamaktadır. Bahçe şömine+ mangal olarak da kullanılabilen şömine türleri bulunmaktadır. Hazır üretim şömineler veya kişilerin yapabileceği modeller de piyasada yer almaktadır. Bahçe şömineleri türünde alan metrekaresi, alan tasarımı baz alınarak seçim yapılmaktadır.

 

Şömine Boyutu

Bahçe şöminelerinin birden fazla seçeneği bulunmaktadır. Seçenekler olsa bile şöminenin boyutu da yüksek düzeyde konforlu kullanımı arttırmaktadır. Küçük bahçelerde büyük bahçe şöminesi tercihi alanı kısıtlamaktadır. Büyük bahçelerde küçük şömine tercihi de ısı açısından sıkıntı yaratmaktadır.

Bu durumların önüne geçmek için alanın metrekaresi iyice ölçülmelidir. Şöminenin yerleştirilmek istendiği alanın eni ve boyu da hesaplanmalıdır. Gerekli hesaplamalardan sonra tam ölçü bahçe şömineleri tercih edilmelidir. Kişiler burada özel tasarım şöminelerden de yararlanmaktadır. Kısacası bahçe şöminelerinde katı kısıtlamalar ve kurallar bulunmamaktadır.

 

Gerekli Ekipman Kullanımı

Şömineler yanarak kullanılan bahçe ürünleridir. Ateşin olduğu her alanda ve her eşyada mutlaka güvenlik önlemleri alınmalıdır. Bahçe şömineleri için bu güvenlik ekipmanlarla da sağlanmaktadır. Yanan odunu düzenlemek için muhakkak şömine maşası ve küreği gibi malzemeler kullanılmalıdır.

 

Evlerde Bahçe Şömineleri Nasıl Kullanılır?

Bahçe şöminesi dışında ev içi kullanımına yönelik şömineler tasarlanmıştır. Evlerde soba gibi diğer ısıtma yöntemlerinin aksine şömineler daha ön plana çıkmaktadır. Hem dekor hem de ısı kaynağı olan şömineler hemen hemen her eve girmeye başlamıştır.

Evlerde bahçe şöminesi türleri daha çok dekoratif şekildedir. Bambu, taş, ahşap ve granit gibi materyaller altlık olarak kullanılmaktadır. Raflarda, masalarda veya farklı düz zemin alanlarda mini ısıtıcılar şeklinde de konulmaktadır.

 

Kış Bahçesi Şömine İle Nasıl Renklendirilir?

Güzel bir kış bahçesi herkesin hayallerini süsleyen bir ortamdır. Bu hayali gerçekleştirmek için bahçe şöminesi, koltuklar ve masa yeterli olmaktadır. Bahçeye uygun şömine renklendirmenin ilk adımıdır. İster bahçe şöminesi taş veya tuğladan bahçe şöminesi seçilebilmektedir.

Şömineler farklı renklerle boyandığında alana uygun renklendirmeler elde edilmektedir. Bu renkler koltuk ve masa seçimini etkilemektedir. Şömineye uygun bahçe koltukları ve bahçe masaları ile mükemmel bir kış bahçesi oluşturulabilmektedir.

 

Bahçe Taş Şömine Modelleri Neler?

Şömine denildiğinde akla gelen ilk model taş şömine modelleridir. Açık sistem bu şömine taş ve tuğla kullanılarak üretilmektedir. Taş bahçe şömineleri mangal olarak da kullanılmaktadır. Bu sebepten ötürü modelleri de çeşitlenip şekillenmektedir.

Başlıca masalı modeller, kubbeli modeller ve fırın modeller bulunmaktadır. Bahçede kullanılan taş şöminelerin çoğu bu modellerden oluşmaktadır. Masalı modellerde şöminenin masa eklentileri yer almaktadır. Kubbeli modellerse bilinen kubbe şeklindedir. Fırın modelse pişirmeye de olan sunan seçeneği oluşturmaktadır.

 

Bahçe Şömine Yapımı Nasıldır?

Bahçe şöminesi hazır sunulsa da duruma ve isteğe göre kişiler kendisi de yapabilmektedir. Bahçe şöminesi yapımında tuğla, taş, çimento gibi inşaat malzemeleri kullanılmaktadır. İlk aşamada sağlam bir çimento yapımı yer almaktadır.

Çimento sonrası istenen modele karar verilmelidir. Duvar örülmeye başlandığında uygun uzunluğa ve düzgün açıklığa dikkat edilmelidir. Bahçe şöminesi yeterli yüksekliğe ulaştığında ateşin yakılacağı alan oluşturulmalıdır.

Ateş alanı oluşturulduktan sonra elbette ızgara alanı da oluşturulmalıdır. Izgara alanı için duvar örülmeye devam edilmelidir. Izgaranın belirli noktaları oluşturulmalıdır. Ateşe yakınlık ve ateşten uzaklık nedeniyle iki nokta belirlenmelidir. En son adımda ise elbette baca yer almaktadır. Bacayla birlikte güzel bir şömine oluşturulmaktadır.  

 


Divona Home
WhatsApp Destek Hattı