Her Odaya Uygun Doğru Halı Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Odalara Göre Halı Seçimi Nasıl Olmalıdır? 

Odalar için halı seçimi yaparken yaşadığınız ortama renk ve ruh katmak önemlidir. Evinize uygun boyut ve renklerde halı seçimi yaparak, dekorasyonunuzu güzel bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

 

Dekorasyon Halı

Halı seçimi evdeki bulunan odalar için dekorasyonun tamamlanması açısından önemlidir. Hayallerinizde ki gibi yapılmış, en iyi iç mimarlar tarafından çizilen evlerin bile son dekorasyon dokunuşlarına ihtiyacı vardır. Evlerin duvarı, aydınlatma ya da aksesuar özelliklerinin yanında en çok çeken parçaları mobilya denilebilir. Zevkinize uygun mobilyalarla döşenmiş bir evin güzelliğini tam olarak yansıtabilecek son dekor ürünleri, halı ve perde seçimidir. Yeni bir ev döşerken ya da evinizi yenilemek istediğiniz zaman dekor ürünlerinin başında uygun boyut ve renklerde halılar gelir. Doğru halı seçimi yapıp, dekorasyonunuzu tamamlayıp, evinize güzel bir görünüm sağlayabilirsiniz.

 

Ev Dekorasyonunda Halının Önemi

En dikkat çekici evlerin ve en göze çarpan mobilyaların tamamlayıcı parçası kesinlikle halıdır. Doğru halı seçimi ile tam bir bütünlük yaratılabilir. Ev dekorasyonunda tercih edilen her bir parçanın birbirine uyumlu bir şekilde olması gerektiği için, halı seçiminde de dekorasyona uygun halıları tercih etmeniz faydalı olur.

Modern bir tarzda mobilya ve perdelerin tercih edildiği evlerde halıların da tam olarak oda zeminini kaplamaya boyut ve farklı desenlerde olması dekorasyon uyumu açısından önemlidir. Klasik ve avangard bir şetaraz döşenmiş evler için ise dekorasyonu tamamlaması için klasik çizgilerin ve çiçek gibi desenlerin kullanıldığı halı modelleri daha uygundur.

 

Halı Renk Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Tüm eşyalar bir bütündür ve ev dekorasyonunda tercih edilen eşya ve halıların birbirini tamamlayıcı özelliklerde olması, tam bir bütünlük yakalamayı sağlar. Tamamlayıcı özellik derken, Hepsinin aynı renk mobilya ve halı kullanılması demek değildir. Genel olarak bir bütünlük görüntüsü olması gerekir. Evinizin duvarları, kullanılan mobilyaların ana renkleri, perdeler ve parke renkleri dahi önemlidir.

Her detayı dikkate alarak, uygun bir görünüm oluşturabilirsiniz. Bu görünümün dengeli olması kullandığınız halılar, evin en dikkat çeken parçasıdır. Dekorasyonda renk geçişi demek, şık bir görüntü demektir. Açık renk parkelere, yine açık renklerde halı seçimi yerine dikkat çekici ve birbirini tamamlayan, kontrast renk tonları seçilmesi daha doğru olur. Bu şekilde hem parkeler hem de halı kendini gösterir.

 

Eviniz İçin Halı Seçmenin Püf Noktaları

Evlerinizi daha doğru bir şekilde dekor edebilmeniz için en doğru halıyı seçerken renk, ebat ve tarz öncelikleri belirlemek gerekir. Esas mantığın dekorasyonu tamamlamak olduğu unutulmadan her oda için uygun renk kontrastlarında halı seçimi gerekir.. Mobilya ya da duvar rengi baz alınarak yapılan halı seçimi ilk bakışta bir uyum gibi görünse de odayı boğuk bir hâle de getirebilir. Bundan dolayı tamamen aynı renk değil, rengin tonlarının tercih edilmesi gerekir.

Halının ebatı ve şekli de en az renk kadar önemli bir konudur. En çok yapılan yanlış odalarda tercih edilen halıların, mobilyaların altına gibi büyük seçilmesidir. Bu hatayı yapmamak için, doğru ölçüm yaparak alışverişe çıkmak gerekir. Mobilyalarınızın tarzının dışında halı seçimi dekorasyonun bütün bütünlüğünü bozabilir. Ayrıca yatak odası, oturma odası, mutfak gibi her odanın ayrı bir kullanım maksadı ve enerjisi olduğundan her oda için farklı bir tarz halı seçimi yapılabilir. Ayrıca mutfak ve çocuk odası için tüylü halıların temizlik açısından, sorun çıkaracağını söylemek doğru olacaktır. Dekorasyon denildiği zaman, akla ilk olarak halı gelir. Halı seçimi de bir evin tarzını belirleyen unsurdur. Bu yüzden doğru seçim yapmanız gerekir.

 

Halı Boyutu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Çocukluğumuzda ki evleri hatırladığımız zaman, bilindiği gibi zeminlerin her yerini halıyla kaplamak, hiç açık bir yer bırakmamak gibi bir durum söz konusu olmuştur. Bu durum geçtiğimiz yıllarda yerini, zeminin bir kısmına halı yerleştirmek ve geri kalan kısımlarda da, seramikleri ya da parkeleri sergilemek gibi bir hâle gelmiştir. Aslında tam olarak söylemek gerekirse bunların ikisi de doğru bir yöntem değildir. Odanın büyüklüğü, hangi oda için halı tercihi yapıldığı ve mobilyalarınızı nasıl olduğu, tercih edeceğiniz halı konusunda size yardımcı olacaktır. . Bu konuda birkaç önemli detay bulunur ve bu detaylara dikkat edilmesi gerekir. Bunlar aşağıdaki gibidir;

  • Odanız büyük ve ya küçük olsa da seçtiğiniz halı duvara kadar değmemelidir. İdeal boyda ki bir halı seçimi için halı ile duvar arasında 30-40 cm arasında bir fark olması gerekir.
  • Eğer büyük bir odaya sahipseniz, halıölçüsü, koltukların altına görecek şekilde değil,, yani koltuklar halının üzerine gelecek şekilde tercih edilmelidir.
  • Mobilyaların altına girecek ölçüde halı seçimi yapmak istemeyenler için mobilyalara değmeyecek en az 15 cm boşluk olacak halılar tercih edilmelidir.
  • Mobilyaların altına girmeyecek ebattaki halılar, yani odanın ortasına mobilyalarla bağlantısız olarak yerleştirilecek küçük halılar ise daha çok küçük odalar için daha doğru bir seçim olacaktır.

 

Salon İçin Uygun Halı Seçimi

Salon ya da oturma odasında kullanmak için seçeceğiniz halının ölçülerini belirlerken koltuk takımınız baz alınarak bir seçim yapmak gerekir. Uygun ebatlarda halı tercih edilirken koltukların tamamını ya bir kısmını içine alacak şekilde bir seçim yapmak gerekir.

Koltuk takımlarının duvardan bağımsız bir şekilde olduğu geniş salonlar için mobilyaları tam olarak kapsayan bir model tercih edebilirsiniz. Tabii seçeceğiniz halının, duvarla teması olmamalı ve yine koltukların altına girecek şekilde olmamalıdır. Salon halısı seçerken ekstra bir özen gösterilmesi gerekir. Bunun sebebi salonun evin en gösterişli odalarından biri olmasıdır. Duvarlar, parke, mobilya, dekorasyon ürünleri gibi her detay, halı seçiminde çok önemlidir.

 

Yemek Odası İçin Uygun Halı Seçimi

Yemek odası ya da salonun bir bölümünde özel bir alanı kaplayan bu yemek alanı için halı seçimi yaparken, ölçü bakımından baz alınması gereken şeyler, masa ve sandalyelerin büyüklüğüdür. Seçeceğiniz halı modelinin masayı ve sandalyeleri kapsayacak büyüklükte olması önemli bir detaydır. Bunun yanı sıra halının, sandalyelerin hemen bittiği yerde bitmemesi gerekir. Masanın her tarafından bakıldığı zaman mutlaka görünmesi gerekir. Yemek odası için kullanılan dekorasyon ürünleri de yemek odası halı seçimi için önemlidir. Özellikle masa sandalye rengiyle geçişli bir renk tercih edilmesi gerekir. Bu alanda daha canlı ve daha iç açıcı renklerin kullanımı tavsiye edilir.

 

Huzur Veren Ve Sakinlik Katan Halı Renkleri

Renkler: bir ortamda ki huzur ve pozitif bir ambians çok önemlidir. Bu yüzden halı rengi seçiminde büyük renk kontrastlarından uzak durulması tavsiye edilir. Tek renk olan bir halının üzerinde renk tonlarının hem koyu hem de açık olarak tercih edilmesi daha soft bir görüntü yaratır.

Koyu renklerin zeminde kullanılması doğru bir tercihtir, çünkü koyu renkler yerçekimine daha iyi uyar. Soğuk renkler arasında bulunan yeşil ve mavi rahatlatıcı özelliğe sahiptir. Gri ve daha koyu renkler de huzur veren renkler olarak kabul edilir. Bilindiği üzere gri her rengi daha yumuşak hale getiren bir renktir. Bu yüzden çoğu evde görmek mümkündür..

 

Canlı Ve Enerji Veren Halı Renkleri

En çok tercih edilenler canlı halı renkleri, Kırmızı, turuncu ve sarı gibi renklerdir ve bu renkler, insanlara huzur veren renklerdir. Özellikle kontrastlı olan renklerin kullanılması kişiye mutluluk verici bir etki bırakır. Kırmızı ve mavi, yeşil ve turuncu, pembe ve gri gibi zıt renkler birlikte kullanıldıkları zaman, ortamın gücünü ve etkisini daha da arttırıcı bir hâle getirirler.

Halılarda kalın desenler dikkat çekicidir. Özellikle birbirine zıt olan kalın desenlerin tercih edilmesi, ortamı daha pozitif bir hâle getirir. Halı yüzeyi de çok önemlidir. Genel de doku olarak sert ve pürüzlü olan halılar ortama daha fazla canlılık katar. Gölge ve renk olarak kombinasyon oluşturur. Bu da ortama enerji verir.

 

Doğru Halı Kullanımı Neden Önemlidir?

Doğru halı kullanımı, evimizde enerjik ve güzel bir ortam oluşturmanın en temel yollarındandır. Döşemeler, mobilya ve hatta duvarlar için dekorasyonların vazgeçilmez tamamlayıcı unsurdan biri halıdır. Farklı boyutlar, birçok farklı renk ve desen ile evinizin her odası için halı seçimi yapmak, biraz zordur. Bazı ürünler sık sık temizliğe ihtiyaç duyar, bazıları ise çok pahalıdır. Kalitesiz ürünler insan sağlığını bile olumsuz yönde etkiler. Kalitesiz halılar çabuk yıpranabilir, renginde solma olur veya temizlik yapılmasına rağmen lekeler kalıcı olur. Bundan dolayı öncelikle kaliteye özen gösterilmesi gerekir.

 


Divona Home
WhatsApp Destek Hattı