Halı Temizliğinde En Önemli Unsurlar Nelerdir?

Halı Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir? 

Halılar kullandıkça kirlenir. Oturma odası halıları ve misafir odası halıları farklı kirlilik seviyelerine sahiptir. Evde evcil hayvan varsa halılar da çabuk kirlenebilir. Hayvan kürkü halıya yapışabileceğinden temizlik zaman alır. Bu nedenle sık sık temizlenmelidir. Çocuklu evler ve kalabalık ev ortamları da halıların çabuk kirlenmesinde etkilidir. Evde sürekli hareket ettiğinizde halıya leke ve toz bulaşabilir. Evin konumu da halı kirliliğinde önemli bir rol oynamaktadır. Kalabalık bir caddenin yakınında yaşıyorsanız, arabanızdaki toz ve kir kolayca evinize girebilir ve halılarınızı lekeleyebilir. Bu durumda halı sık sık temizlenecektir.

 

Deterjan Kullanımı

Evlerde farklı tüyler ve kalınlıkta halılar kullanılır. Temizlik yapılırken halının özelliklerine göre kimyasal temizlik ürünleri tercih edilmelidir. Çamaşır suyu ve ağır kimyasal deterjanlar özellikle yün halı havları için doğru bir seçim değildir. Yünlü halıları beyaz sabun veya Arap sabunu ile temizlemek gerekir. Piyasadaki markalar yerine güvenilir markaları tercih etmek sorunların önüne geçebilir. Ayrıca halı yıkama makineleri halı temizliğinde de büyük kolaylık sağlamaktadır. Halı şampuanı ile yıkanan halılar ilk günkü görünümüne kavuşur. Halının rengi de temizlik malzemesi seçiminde dikkat edilmesi gereken bir husustur. Açık renkler için kimyasal deterjanlar kullanabilirsiniz ancak koyu renkli halılar için güçlü ağartıcı içeren deterjanları seçmemelisiniz.

 

İlk Adım Süpürge İşlemi

Halı temizliğinde en önemli adım toz almadır. Halı yüzeyinde biriken toz, kıl ve kıllar süpürge ile temizlenerek silme işlemine geçilmelidir. Özellikle kalabalık bir evde halı üzerinde çok fazla kırıntı ve toz olacağından bu işlem mutlaka yapılmalıdır.

 

Belirgin Düzeydeki Lekelerin Giderilmesi

Gözle görülür kirli halı yüzeylerinin temizliği süpürme işleminden sonra yapılmalıdır. Bunun için çok basit bir yöntem uygulayabilirsiniz. Kabartma tozu ve biraz su ekleyin ve kalın karışımı lekeye uygulayın. Ardından lekeyi çıkarmak için bir halı fırçası kullanın. 15 dakika fırçaladıktan sonra karbonat köpüğü temiz suyla durulayın. Bu çok basit işlemle lekeyi kısa sürede çıkarmış olacaksınız.

 

Bütünsel Halı Temizleme İşlemi

Halıdaki lekeler temizlendikten sonra halının tamamı temizlenebilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi halı temizliğinde birçok temizleyici ve kimyasal ürün bulunabilmektedir. Ancak doğayı seviyorsanız ve uygun fiyatlı temizlik tüyoları arıyorsanız bu karışımı mutlaka denemelisiniz. Bir kova su içinde sirke ve sabunlu suyu karıştırın. Miktarı halının boyutuna göre ayarlayabilirsiniz. Sirke ve Arap sabunu halınızın parlaklığını artırır ve içerdiği asidik karakterden dolayı halınızın üzerinde oluşan bakterileri kalıcı olarak temizler. Bu karışım ile kiliminiz temiz ve parlak olacaktır.

 

Silme İşlemleri Sonrasında Kurulama

Halının tamamı silindikten sonra kuru bir bezle silinmelidir. Halı tutamları nemli kaldığından, bu hoş olmayan kokulara ve bakteri oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle halıdaki nemin giderilmesi önemlidir. Ayrıca mümkünse halıyı balkonda veya bahçede kurutmak halının daha hızlı kurumasını sağlayacaktır. Halının silme ve kurutma işlemi tamamlandıktan sonra süpürme işlemi tekrarlanmalıdır. Çünkü havalandırılan halılarda toz tekrar görünebilir.

 

El Dokuma Halıları Nasıl Temizlenmeli?

El dokuması kilimler hassas ve çabuk bozulan bir yapıya sahip oldukları için temizlik konusunda profesyonel yardım alınması gerekmektedir. Fabrika halılarında kullanılan temizleme işlemi el dokuması halılara uygulanamayacağı için profesyonel bir firma tarafından temizlenmesi gerekmektedir.

 

Arap Sabunu Yöntemi

Halı silme denilince akla ilk gelen, eskimeyen, popüler bir temizlik ürünü olan Arap sabunudur. Ekonomik ve ucuz bir ürün olması tercihini arttırmaktadır. Halıyı silmek için kullanacağınız suya ekleyeceğiniz sabunu doğru fırça veya bez yardımıyla ovalayın. Daha sonra durulayıp kuru bir bez kullanın ve temiz bir halınız olur.

 

Amonyak Yöntemi

Halılardaki inatçı lekeler için nihai çözüm amonyaktır. Ancak amonyak kullanırken dikkatli olunmalıdır. Çünkü lekenin üzerine çok fazla sürmeniz halının renginin solmasına ve zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle su ile inceltilmesinde fayda vardır. Bir kova suya bir kaşık amonyak tüm halıyı temizlemek için yeterlidir.

 

Beyaz Sirkeyle Temizleme

Son zamanlarda hepimizin adını duyduğu beyaz sirkenin halı temizliğinde de çok işe yaradığını biliyor muydunuz? Özellikle meyve suyu ve kahve lekelerini temizlemede inanılmaz etkisini görünce çok şaşıracaksınız. Uygulayacağınız yöntem, bir bardak beyaz sirke ve iki bardak su ile bir kaşık bulaşık deterjanı karışımını bulamaç haline getirip lekeye uygulamaktır. Bir süre sonra nemli bir bezle temizleyebilirsiniz.

 

Karbonatla Temizleme

Kabartma tozu, halı temizliği üzerinde çarpıcı etkisi olan bir başka doğal üründür. Halıyı ince bir tabaka halinde kabartma tozu ile kapladıktan sonra yarım saat bekleyin ve vakumlama yapılmalıdır. Halı daha sonra normal şekilde silinmelidir.

 

Halı Temizleme Sırasında Dikkat Gerektiren En Önemli Hususlar Nelerdir?

Halı temizliği sırasında sıcak su kullanılmamalıdır. Sıcak su, halının mürekkebine zarar verebilir ve halının rengini de soldurabilir. Bu nedenle halı temizliği yapılırken soğuk su kullanılmalıdır. Suyun soğuk olması kadar suyun basıncı da önemlidir. Basınçlı su ile yıkanan halılar deforme olabilir. Sert bir yapıya sahip gibi görünen halı ipleri bile basınçlı su ile yıkandığında deforme olabilir.

Halınızı temizlerken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de durulamaktır. Halıların çok iyi durulanması gerekir yoksa kötü durulanmış bir halı daha çabuk kirlenir. Yeterince durulanmayan halılar arasında kalan deterjan kalıntıları halının yıpranmasına neden olabilir. Bu da halının ömrünü kısaltır. Bu nedenle her yıkamadan sonra halının iyice durulanıp durulanmadığına dikkat etmek gerekir.

 

Halılarda Oluşan Ölü Toz Birikintilerin Temizlenmesi

Aslında halı yıkarken dikkat edilmesi gereken en önemli şey içimizden dökülen bu ölü deri tozudur. Vücudumuzun cildi çok yağlı bir yapıya sahip olduğu için halıları temizlerken kullanılan temizlik maddesinin de iyi yağ alma ve antibakteriyel özelliklere sahip olması gerekir. Vücudumuzdan dökülen ölü deri halılarımızda mikrop oluşturabilir. Bu mikroplar çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür ve halının derinliklerine yerleşirler. Aynı zamanda bu mikroorganizmalar halının ömrünü kısaltabilir. Bunun için halılarımızın temizliğine dikkat etmeli ve düzenli olarak yıkamalı ve temizlemelisiniz.

 

Halılarda Oluşan Çay Lekelerinin Giderilmesi Nasıl Olur?

Çay; her yemekten, her ikramdan sonra içme alışkanlığımızdaki ilk şey içeceğimizdir. Elbette düzenli olarak kullandığımız içecekler halılarımızda ister istemez iz bırakır. Çay lekeleri özellikle beyaz halılarda temizlenmesi çok zor lekeler yapabilir. Halılarımızın ön ve arka tarafı iyice temizlenerek çay lekeleri tamamen çıkarılacaktır. Çay yaprakları halının en derin kısmına ulaştığı için halının arkası da yıkanmalıdır. Halı temizleme işlemi bu şekilde yapılırsa çay lekesi izi kalmaz.

 

Halılardaki Kirler ve Tozlar Nasıl Atılır?

Halılarımız her gün düzenli olarak kirli veya lekesiz ve tozu alınsa bile, derin izlerinden dolayı kir ve toz halıya derinlemesine girebilir. Bu nedenle halı temizleme işlemine başlamadan önce her halının tozunun iyice alınması gerekir. Kilimlerimiz kaliteli ve sık dokunmuş olmakla birlikte, karıştırırken halının dokuma yapısını bozmamak için tozunun alınmasına özen gösterilmelidir.

 
Renkli Halılar Nasıl Yıkanmalı?

Renkli desenli bir halıyı temizlerken dikkat edilmesi gereken ilk şey halının yapısıdır. Su sıcaklığı halının yapısına göre ayarlanmalıdır. Her halükarda halıları asla sıcak suyla yıkamayın. Sıcak su renkli kilimleri soldurabilir. Renkli halılardaki lekeleri çıkarmak veya halıları daha iyi temizlemek için bile ağartıcı bazlı leke çıkarıcılar veya ağartıcı bazlı deterjanlar kullanmamalısınız. Halı yıkamada tercih edilen deterjanlar için deterjan ve antibakteriyel özellikleri yeterlidir.

 

El Dokusu Halıları Nasıl Yıkanır?

İpek kilimler asla sıcak suda yıkanmamalı ve kiri yumuşatmak için ovma işlemi minimumda tutulmalıdır. Sert yüzeyli fırçalar kullanılmamalıdır. Asla ağır kimyasallar kullanmayın. Kullanılması durumunda farkında olmadan halının görünümünü ve ömrünü kısaltabilir. Yanlış yıkamadan sonra en sık karşılaşılan sorunlar renk atması, çekme, dalgalanma, aşırı sertleşme veya gevşemedir. Genel olarak yıkandıktan sonra aşırı parlak olan halılar, doğal görünümünün ötesinde, sulandırılmış çamaşır suyu, kostik soda gibi en ağır kimyasalların kullanıldığını gösterir. Aynı şey ipek ve yün kilimler için de geçerlidir. Ne yazık ki, çoğu halı temizleme şirketi bu yaklaşımı benimsiyor çünkü maliyetten kaçınmak veya kir ve lekeleri daha kolay ve daha kısa bir şekilde çıkarmak için doğru çözüme sahip değiller.

El dokuma kilim yıkamanın en önemli farkı, doğal malzemelerden yapıldığı için hassas olması ve el dokuma kilimlerin havında kullanılan ipliklerin lif yapısına dikkat etmesidir. El dokuması kumaşlar çoğunlukla doğal yün ve ipektir. İpek, yapısal olarak yünden daha hassastır. Kırmak daha kolaydır. Dokuma oldukça zahmetli ve zaman alıcıdır. 6 m2 ipek kilim dokumak 1 yıl sürebilmektedir. Lifli yapı çok incedir, yüz binlerce düğüm içerir. Bu nedenle, yüksek bir fiyatı hak ediyorlar.

 

 


Divona Home
WhatsApp Destek Hattı