Halı Ölçümü Yaparken Bilinmesi Gereken İpuçları

Halı Ölçüsü Nasıl Alınır? 

Halının eni ve boyu santimetre cinsindendir. Etiket çıkarılmışsa uzunluk metre cinsindendir. Genişlik ve uzunluk birlikte çarpılır. Örneğin: 160 x 230 cm. Sonucu 10.000'e bölünür. Halının en ve boyunun çarpılmasıyla gerçek metrekare hesaplanır. Daha sonra bilinen yaklaşık boyutlara yuvarlanır. Popüler boyutlar, aşağıdaki tüm boyutların yaklaşık olarak 4 metrekare halıya eş değer olduğu kabul edilir.

150x230 = 3.45 m2

160x230 = 3.68 m2

170x240 = 4.08 m2

 

Halı Ölçümü Nasıl Olmalıdır?

Halı almaya başlamadan önce odalarınızın toplam genişliğini ve uzunluğunu ölçün. Ayrıca yemek masası, yatak, kanepe, sehpa gibi önemli fonksiyonel parçaların temel ölçülerini alın. Bir kâğıda mobilyaların yerleşimini ve trafik akışını (odada nereye gidileceğini, nereye serileceğini) gösteren bir kat planı çizmeniz yeterlidir. Bu, boyutu seçerken işinizi çok kolaylaştıracaktır. Odanın ölçülerini hesapladıktan sonra halının odadaki yerine karar vermelisiniz.

  • Koltuğun altına paspas konulmalı mı?
  • Zeminlerinizi yükseltmek için küçük bir halı mı?
  • Yemek sandalyeleri çıkarıldığında halıdan çıkıntı yapıyor mu?
  • Kapılar ve kılavuzlar için halının yanlarında ne kadar boşluk bırakılmalıdır?

Bu soruları cevapladıktan sonra halı ölçünüze karar verebilirsiniz. Mevcut üretim teknikleri ve alışkanlıkları nedeniyle mağazalarda genellikle standart halı ölçülerini bulabilirsiniz. Tercih ettiğiniz halı desenlerinin mevcut boyutunu kaydedin. Halıyı satın almadan önce koyacağınız yeri görecek kadar şanslı değilseniz, basit bir masa örtüsü veya gazete parçası ölçün ve yere koyun. Bu, farklı boyutlar arasında seçim yapmanıza yardımcı olacaktır. 4 metrekare en geniş renk ve desen yelpazesini bulduğumuz boyuttur. Hem fiziksel hem de web siteleri aracılığıyla ile kurulan adreslerde ki halı mağazaları bu boyutu stokta tutar.

Çünkü 4 m2 en çok kullanılan ve satılan ölçüdür. 6 metrekare (6m2) halı denilince akla ilk gelen 2x3 metre halıdır. Veya 190x280, 190x290 ve 180x280 boyutlarındaki halılar da bu sınıftadır. 6 metrekare büyüklüğü, geniş oturma odaları ve ortak odalar için çok uygundur. Bu büyüklükteki halılar oturma odasında kullanıma en uygun olanıdır, özellikle bu büyüklükteki büyük bir sehpanın altında, 6 ve 8 kişilik yemek masasının altında da kullanılabilirler. Yine bu üçlü, ikili ve tekli salon takımları arasında kullanmak için uygun bir boyuttur.

 

Salon ve Oturma Odalarındaki Halılar 

Salon ve oturma odası evde en çok zaman geçirdiğimiz yaşam alanlarıdır. Bu alanlar için halı seçimi yaparken aşağıdaki orantısal düzenlerden faydalanabilirsiniz. Bu alanlarda, istisnalar dışında standart boyutları önceliklidir; 140*200, 160x230'dur. Daha az olmakla birlikte 120x180 ve 200x300 boyutları da tercih edilmektedir.

 

Yemek Masası Altına Halı 

Genellikle yemek odalarında kullanılan, yemek masasının bulunduğu oturma odasında yemek masası altında genellikle masanın boyutuna uygun bir halı tercih edilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, masanın etrafındaki sandalyelerin otururken halıdan çıkıntı yapmamasıdır. Bu nedenle konulan her sandalye için masanın en ve boyuna 300 cm eklenerek halının boyutu belirlenebilir. Örnek; 6 kişilik yaklaşık 90x160 ebadında bir masa için 160x230 mat tercih edilebilir (alan küçük ise 140x200 olabilir). 8-12 kişilik yaklaşık 100x230 boyutunda bir masa için tercihen 200x300 halı uygun olur.

 

Yatak Odası Halısı Seçimi Hakkında Detaylar

Ülkemizde genellikle yatağın iki kenarına iki kısa halı (80x150, 70x130) , yatağın ucuna ise uzun bir yolluk(80x300, 80x250) konulur. Odanın biçimine ve boşluklara göre bu üç parçadan sadece biri ya da ikisi kullanılabilir. Çok yaygın olmamakla birlikte, diğer bir kullanım şekli büyük bir halının (160x230) yatağın altında kalacak şekilde, yatağın başucuna konmasıdır.

 

Mutfak Halısı Seçimi Hakkında 

Mutfakta halı ebadı, diğer mekânlarda olduğu gibi mutfağın şekline ve zemini ne kadar kapatmak istediğinize bağlıdır. Genel olarak uzun mutfaklarda kullanım için 80x250, 80x300, 100x200 boyutlarındaki koşu makineleri tercih edilmektedir. Ocağınız kare ise 120x180, 133x190, küçükse 140x200, büyükse 160x230 (nadiren) sığabilir. Mutfakta yemek masası varsa bu masanın altında 120x180, 133x190, 140x200 halı kullanabilirsiniz.

 

Koridor Halısı Seçimi 

Evlerde yapısal çeşitliliğin en fazla olduğu alanlardır. İnce ve uzun lobiler için 70,80,100 cm eninde ve 200,300 cm boyunda yolluk modelleri tercih edilebilir. Ayrıca uzun koridorlarda 80-120 cm genişliğinde kesilebilen bilyalı kızaklarda kullanılabilir. Girişte genellikle 120x180, 133x190, 140x200 ölçüleri tercih edilmektedir.

 

Halı Ölçümü Hakkında İpuçları 

Halı alınacak konumun ölçüsünü iki kez almak, yanlışlıkları ortadan kaldıracaktır. Halının koltuğa sığıp sığmayacağını ve halının yemek masası ve yatak gibi mobilyaların ne kadar ötesine uzanmasını istediğinizi önceden belirleyin. Ticari olarak satılan bir boyut seçin. Özel bir boyut belirlemek, renk ve model seçeneklerinizi daraltır. Son olarak bir halı almadan önce yere halı ile aynı boyutta gazete koyabilir ve halı nasıl ölçüldüğünü öğrenebilirsiniz.

 

Halıların Temizlik ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Önce yün halıyı iyice silkeleyin ve ardından vakumlayın. Daha sonra temiz bir bez alın ve doğal sabunlu suyla ıslatın. Halıyı bir bezle silin ve kurumasını bekleyin. Yıkandıktan sonra halınız yeni gibi görünecek ve evinizin bir parçası olmaya devam edecektir. Bu halılar farklı bakım gerektirir, ideal yöntem elektrikli süpürge ile temizlemektir. Ancak pamuklu halılar temizlemenin benzersiz bir yöntemi vardır. Önce merkezden kenarlara, sonra kenarlardan merkeze doğru taramanız gerekir. Halının her iki tarafını da silkeleyin. Ardından bir bezi beyaz sirke ile ıslatın ve halıya sürün. Daha iyi temizlik için aynı işlemi ılık su ile tekrarlayın. Ve halınız artık tertemiz.

 

Sentetik halıları Temizleme

Sentetik halılar, temizlemenin sırrı, halıyı düzenli olarak süpürmek ve kuru bir süngerle silmektir. Bu tür lifler daha fazla statik elektrik üretir ve böylece daha fazla kıl ve lif çeker. Bu nedenle düzenli temizlik, işlemini çok daha kolay hale getirecektir.

 

Doğal Lifli Halıların Temizlenmesi

Jüt kilim gibi doğal malzemeli halıların halıların temizleme yöntemleri arasında tuzlu suya batırılmış bir bezle temizlenmesi yer alır. Halıyı bir bezle hafifçe ovalayın ve gölgede kurumasını bekleyin. Halınız şimdi mükemmel.

 

Bambu Halıların Temizlenmesi

Bu halılar yavaş yavaş yeniden popüler hale geliyor. Kalabalık bir grup tarafından kullanılmamış olsa da bu tarz kilimleri nasıl temizleyeceğinizi bilmelisiniz. Bambu paspaslar sallanmamalı, sadece vakumlanmalıdır. Lekeleri çıkarmak için sadece su ve doğal sabunla hafifçe ovalayın.

 

Yaşam Alanınıza Göre Halı Seçmek

Oturma odası evin en çok kullanılan odasıdır. Sadece ev sahibinin odası değil, aynı zamanda misafir ağırlayan salon için halı seçimi de oldukça önemlidir. Yapısal olarak dayanıklı ve ihtiyaçlarınıza uygun halıları seçmek, aldığınız halının ömrünü ve verimini artıracaktır. Oturma odası için bir halı seçerken göz önünde bulundurulması gereken birkaç özellik vardır. Öncelikle seçeceğiniz kilim mobilya ile uyumlu olmalıdır. Desenli ve hareketli mobilyalarda göz yormayan kaygan halı tasarımları sıklıkla tercih edilirken; Basit mobilyalar için ek bir dekor unsuru olarak koşu bandı tercih edilir.

Küçük çocuklu ailelerde anti alerjik mat kullanımı çocuğunuzun minder üzerinde rahat hareket etmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kolay temizlenebilir halı tasarımı evcil hayvanı olan aileler için önemli kriterlerden biridir. Kış aylarında oturma odalarında yün kilimler tercih edilirken, yaz aylarında bambu kilimler daha çok kullanılmaktadır. Kişisel zevk ve tarza göre farklılık gösteren salon kilim çeşitleri, dekoratif havayı değiştirmeye ve genel görünüme bütünlük katmaya yönelik objelerden biridir.

 

Mutfakta Favori Halılar Hangileridir?

Evin en çok kullanılan bir diğer odası olan mutfak, halıların en çok kirlendiği yerlerden biridir. Ev sahipleri yemek dökülmeleri ve yemek kokuları ile karşılaştıklarında genellikle mutfak halısını değiştirirler. Evinize en uygun mutfak halısını seçerken halının kolay temizlenebilir ve leke tutmaz olmasına dikkat etmelisiniz. Sık sık halı değiştirmeyi sevenlerdenseniz, mutfakta dayanıklılık ve şık bir görünüm elde etmek için modern ve klasik kilimleri düşünebilirsiniz. Rahatlığa ve rahatlığa önem veren biriyseniz, makine halısı tercih edebilir ve halıyı daha kaliteli bir şekilde uzun süre kullanmaya devam edebilirsiniz.

 

Yolluk ve Paspas Modelleri Nasıl Olmalı?

Evlere göre büyüklük ve genişlik olarak farklılık gösteren antre ve holler, kilim seçerken en çok zorlanılan alanlardan biridir. Kullanıcılar tarafından en popüler tasarımlardan biri olan kesme kaydıraklar, ev girişlerinde ve koridorlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Eviniz için bir antre halısı seçerken, halının oturmasını istediğiniz alanı ölçebilir ve kesim hol modellerini evinize uyacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Halı seçmek ve halı ölçüsü almak sanıldığı kadar basit bir iş değildir. 


Divona Home
WhatsApp Destek Hattı