Halı, Kilim Desenleri ve Anlamları

Halı, Kilim Desenleri ve Anlamları

El dokuması halı ve kilimler üzerinde yer alan motifler ve desenler içerisinde birçok anlam barındırmaktadır. El dokuması kilim ve halıların üzerinde bulunan desenlerde, o kilimi dokuyan kişi tarafından anlatılan hikayeler bulmak mümkündür.

Son yıllarda büyük bir ivme kazanan el dokuması halı ve kilimler, üzerinde taşıdıkları anlamlar ile de kendilerine hayran bırakmaktadır. Sizde Halı, kilim desenleri ve anlamları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu yazıyı okuyabilirsiniz.

 

Desenli Halı ve Kilim Modelleri

Halı, kilim desenleri ve anlamları hakkında birçok motif farklı manaya gelmektedir.

Göz, Nazarlık ve Muska Halı Motifleri

Nazarlık ve muska motifleri, nazar ve kem gözleri temsil ederek sahibini kötü gözlerden korumayı ifade eder. Göz deseni de aynı şekilde kişiyi nazardan korumayı ifade etmektedir.

Kuş Motifleri

Halı, kilim desenleri ve anlamları arasında sıklıkla kullanılan motiflerden bir tanesi de kuş desenleridir. Halılarda kullanılan kartal, gücü temsil etmektedir. Kullanılan bir diğer kuş motifi ise karga ya da baykuştur. Bu iki kuş kötü bir anlam taşımaktadır. Diğer yandan güvecin ise iyi şansı temsil eder.

Küpe ve Saç Bağı Kilim Motifleri

Halı, kilim desenleri ve anlamlarında önemli bir yer tutan küpe ve saç bağı motifleri onları dokuyan kişinin isteklerini ifade etmekte kullandığı motiflerdendir. Küpe motifi kullanan genç kızlar evlilik isteklerini bu motif ile belirtirken, saç bağı da evlilik isteğini bildiren motiflerdendir.

Bereket ve Bukağı Motifleri

Bereket motifleri arasında genellikle üç motif birlikte kullanılmaktadır. Bu motifler anneliği ya da dişiliği ve erkeği temsil eder.Eli belinde koç boynuzu motifidir. Ortada ise göç motifi bulunur ve  nazardan korumayı temsil etmektedir. Bukağı motifi ise mutlu bir aile birliğini temsil eden motiflerdendir. Bu motif aile bağlarını kurar, korur, kötülüklerden tüm aile fertlerini korur. İnanışa göre bereket de getirir.

Parmak, El ve Tarak Halı Kilim Motifleri

Halı ve kilimlerde kullanılan el motifi üretkenlik motifi olarak bilinir. Parmaklar ise nazar ya da kem gözlerden korumayı ifade etmektedir. Son olarak tarak motifi ise doğuma işaret etmektedir.


Divona Home
WhatsApp Destek Hattı