El Dokuma Halıların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Halı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Halı satın alırken ilk yapmamız gereken kullanmak istediğimiz alanı belirlemektir. Evinize kilim almayı düşünüyorsanız hol, oturma odası, mutfak, çocuk odası, yatak odası, koridor veya evin girişini salonun amacına göre seçmelisiniz. Halılar tüm odalarda aynı olmak zorunda değildir. Salon ve yatak odanızda kullanacağınız kilimlerin cinsi, boyutu ve dokusu değişiklik gösterebilir. İş yeriniz ya da ofisiniz için kilim almayı düşünüyorsanız mutlaka ıslak ya da kuru zeminden kastımıza göre kilim seçin. Ofis ve konferans salonunuzda kullanacağınız kilimler, mutfakta kullanmayı planladığınız kilimlerden boyut ve teknik özellikler bakımından farklılık gösterecektir.

 

Renk Uyumuna Dikkat Edin

Ofiste kilim kullanarak iş yerinize görsel bir güzellik katmayı planlıyorsanız, mobilya ve duvar renklerinizle koordinasyona dikkat edin. Uyum dediğin zaman aynı perdeye sahip olmak zorunda değil ama öğeleri birbirini tamamlayan unsurlar olarak görmek seçimini kolaylaştırıyor. Aileler için durum biraz daha karmaşık olabilir. Evimizde mobilya ve duvar renginin yanı sıra perdeler de kilim seçiminde önemli etkenlerden biridir. Birbirimizle uyum sağlamak için bazen aynı tonları seçebiliriz, bazen de zıt renkler seçerek elde ettiğimiz kontrast kişileri çok mutlu edebilir.

 

Halı Ölçünüzü Belirleyin

Bu, satın alacağınız halının boyutunu önceden belirlemek işimizi kolaylaştıracaktır. Örneğin oturma odanız için almak istediğiniz halının boyutuna karar verebilirseniz, seçeceğiniz halının ne kadar yer kaplayacağını kolayca tahmin edebilirsiniz. İşinizi kolaylaştırmak için aşağıda en sık kullanılan kilim ölçüleri bulunmaktadır. Bu ölçülere bakarak daha kolay bir halı seçebilirsiniz.

  • 4 m2 (metrekare) halı ölçüsü
  • 150x230 cm | 160x230 cm | 170x240 cm | 160x240 cm
  • 6 m2 (metrekare) halı ölçüsü
  • 200 x 300 cm  190 x 280 cm – 190 x 290 cm | 180 x 280 cm
  • 3 m2 (metrekare) halı ölçüsü
  • 140 x 200 cm | 150 x 200 cm | 150 x 190 cm | 130 x 190 cm
  • 5 m2 (metrekare) halı ölçüsü
  • 170x300 cm | 180x280 cm | 170x250 cm | 180x250 cm
  • Koridor koşucu halı boyutu
  • 80x300 cm | 100x300 cm | 80x250 cm | 80x200 cm
  • Yatak odası kilim boyutu
  • 80x300 cm | 100x300 cm | 80x250 cm | 80x150 cm

 

Özelliklere Göre Seçim Yapmak

Halı seçme sebeplerinden biri de halının özellikleridir. Halının üretim ve teknik özellikleri, satın almayı etkileyen faktörlerden biridir. Evinizde veya ofisinizde yerden ısıtma varsa bu özellikleri dokuma halılar, makine halıları, tabanı kaymaz halılar, antibakteriyel halılar, yerden ısıtmaya uygun halılar olarak belirtebiliriz. Evinizde astım varsa veya bebeğiniz için hazırlanıyorsanız, antibakteriyel kilimler bir seçenektir. Bu özelliğe sahip halılar, halının içinde toz birikmesini engeller. Evinizi havalandırarak bu halıların üzerinde mikrop oluşmasını engelleyebilirsiniz. Mutfak ve banyo gibi kaygan zeminler için kaymaz tabanlı halıları tercih edebilirsiniz.

 

Bütçenin Belirlenmesi

Halı seçimimizi etkileyen yukarıda saydığımız faktörlerin yanı sıra en önemli faktör bütçe belirlenmesi olarak ön plana çıkar. Aslında aldığımız bir kilim için ödeyebileceğimiz miktar da bahsettiğimiz diğer özellikleri belirliyor. Ülkemiz halı üretimi ve halı temini açısından çok zengindir. Halı satın alırken mutlaka fiyat araştırması yapmak gerekir. İnternetin büyümesiyle birlikte şirketlere ulaşmak kolay ve pratik hale geldi. Bu sayede almayı düşündüğümüz halılar hakkında fiyat bilgisi alabilir ve bütçenize uygun halıyı belirleyebilirsiniz

 

Zemin Belirlenmesi İşlemi

İhtiyaçlarınızı tam olarak belirlemek için öncelikle satın alacağınız halının nerede kullanılacağını belirlemeniz gerekir. Bu, hangi tür kilim seçmeniz gerektiği konusunda daha spesifik olmanıza yardımcı olacaktır. Zeminleriniz suyla temas edecekse veya kaygan zeminlerde kullanacaksanız, kaymaz tabanlı bir lateks halı modeli seçmenizde fayda var. Yoğun trafiğin olduğu bir ofis veya çalışma ortamında bu zeminler için daha kullanışlı bir halı modeli tercih etmeniz uzun yıllar dayanacak bir halıya sahip olmanızı sağlayacaktır.

Yurt, cami vb. yerlerin zeminine halı sermeniz gerekiyorsa en iyi çözüm duvara monte halı dediğimiz polyamid halı çeşidini tercih etmenizdir. Bu halı türü size gerçekten bu zemin için ihtiyacınız olan dayanıklılığı ve görünümü verecektir.

Doğal antika görünümlü, desen ve desenlere sahip bir kilim tarzı seçmek istiyorsanız Herrick kilimler sizin için en iyi seçeneklerden biri. Örgü kalitesi ve görünümü size istediğiniz sonuçları verecektir. Uygun fiyatlı, renkli ve alerji riski olmayan desenli kilimler istiyorsanız sentetik kilimler arasından akrilik ve poliamid kilim çeşitlerini seçebilirsiniz. Günümüzde bu iplik karışımlarına sahip daha fazla halı modeli var, ayrıca polyester ve bambu karışımlı kilim çeşitlerinizle de tanışabilirsiniz.

 

Ebatların Belirlenmesi

Bir halı satın almadan önce dikkat ettiğinizden ve emin olduğunuzdan emin olun. Bu, halının zemindeki durumunu etkileyen en önemli teknik özelliktir. Yerdeki yani zemindeki boşlukları dikkate almayı unutmayın. Örneğin oturma odası halısı alırken sehpanın altındaki halı ile koltuk arasında ne kadar boşluk bırakılmalıdır. Sehpayı halı ile doğru bir şekilde ortalayın. Mutfağınız için veya yemek masanızın altına halı seçerken, halının sandalyelerde oturan misafirlerin ayaklarını örtmesi gerektiğini, ancak sandalye ayaklarından zarar görmemesi için yeterince dışarı çıkması gerektiğini unutmayın.

 

Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler

Halı satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok faktör vardır. Göz önünde bulundurmanız gereken şeylerden bazıları, döşeme tipini, bütçenizi ve halıyı sık kullanıp kullanmayacağınızı içerir. Ayrıca odanız için hangi halı stilinin en iyi olduğunu da düşünmelisiniz. Eviniz için mükemmel halıyı seçmeye gelince, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey var. Öncelikle ne tür bir halı istediğinize karar vermelisiniz. Üç ana halı türü vardır: döşeme, kilim ve paspas.

 

Döşeme Halılar

Döşeme söz konusu olduğunda, dokuma dokular, derin tüylü dokular ve sevişme dahil olmak üzere seçim yapabileceğiniz birkaç farklı halı türü vardır. Dokuma dokular, çok yönlü ve bakımı kolay oldukları için en popüler döşeme türüdür. Derin tüylü dokular, ekstra yastıklama ve denge sağladıkları için trafiğin yoğun olduğu alanlar için mükemmeldir. Son olarak, tüylü halılar herhangi bir odaya doku ve lezzet katar.

Kişiler halı almaya karar verirken dikkat etmesi gereken pek çok husus vardır. En önemli faktörlerden biri, odaya kurulacak döşeme türüdür. Bir halının yeni halıyla uyumlu olup olmayacağı ve hangi renk olması gerektiği de diğer faktörler arasındadır. İyi bir kural, tercih ettiğiniz stilden ziyade, ne kadar yer kaplayacağına göre bir halı seçmektir.

 

Seçenekler Nelerdir?

Halılar söz konusu olduğunda, her türlü hava koşuluna uygun kilimler, pişmiş toprak kilimler ve tasarımcı halılar dahil olmak üzere çeşitli seçenekler vardır. Tüm hava koşullarına dayanıklı kilimler, su geçirmez oldukları ve böcek ve evcil hayvan hasarına karşı dayanıklı oldukları için her türlü iç ve dış mekân için mükemmeldir. Pişmiş toprak kilimler, toksik olmadıkları ve bakımı kolay oldukları için parke zeminlere doğal bir alternatiftir. Tasarımcı Halıları, çeşitli renk, stil ve boyutlarda geldikleri için herhangi bir tasarımcı veya lüks ev için mükemmeldir.

 

Oda Ölçümü

Halının cinsine ve boyutuna karar verdikten sonra, odayı ölçmek için zaman ayırmanız önemlidir. Ölçümler yapıldıktan sonraki adım, ihtiyaç duyulan halı tipinin belirlenmesidir. Her birinin kendine göre avantajları ve dezavantajları olan çeşitli halı türleri vardır.

 

Bakım Süreci Nasıl Olmalı?

Halı tipini seçtikten sonra, ona nasıl bakılacağını düşünmenin zamanı geldi. Satın alma işleminizde bir halı bakım rehberi aldığınızdan emin olun. Bu, halının ne sıklıkla temizleneceği, ne tür bir temizleyici kullanılacağı ve halının ne zaman değiştirileceği dahil olmak üzere halı bakımının temellerini açıklayacaktır. Ayrıca fazladan bir elektrikli süpürge torbası seti almayı da unutmayın!

Halı için alışveriş yaparken oda büyüklüğünü, bütçesini, kumaşını, bakım kolaylığını ve döşeme tipini göz önünde bulundurduğunuzdan emin olmak önemlidir. Her biri kendi yararları ve dezavantajları olan çeşitli halı türleri mevcuttur. Halı bakımının temellerini anlamanıza yardımcı olması için satın aldığınız ürünle birlikte bir halı bakım kılavuzu alın.

 

Hijyen Dostu Faktörü

Halı seçerken halının kullanım amacı ve ne tür bir zeminde kullanılacağı da göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, halının sağlığınıza zarar verebilecek herhangi bir zararlı kimyasal veya böcek ilacı ile muamele edilip edilmediğini öğrenmek de gereklidir. Ek olarak, üzerinde yürürken herhangi bir çekme veya yırtılma yaşamamak için dikişleri ve köşeleri düzgün dokuma açısından kontrol etmelisiniz. Ayrıca, daha sonra yeni halınızla ilgili sorunlar olması durumunda, üreticilerin sunduğu garantileri de incelemek isteyebilirsiniz.


Divona Home
WhatsApp Destek Hattı