El Dokuma Halı Modelleri Divona Home Online Halı Mağazasında

El Dokuması Halı Seçimi

Halılar yaşama alanlarımız olan evlerimizin en önemli parçalarından biridir. Dekorasyon açısından evinizin en önemli parçalarından biri olan halı ile birçok açıdan evinizin dekorasyonunu tamamlayabilirsiniz. Farklı ebat ve boyutların yanı sıra farklı renk seçenekleriyle de dekorasyonunuza katkı sağlayan halılar, mekanların güzel göstermesini sağlar.

Halılar arasında, en değerlisi hiç şüphesiz el dokuması halılardır. El dokuması halılar, canlı renkleri, kendine has özgün desenleri ile halı sektörünün en kıymetli parçaları olmuştur. Üzerinde olan eşsiz motifleri ile her birinde farklı anlam, farklı bir hikaye bulmak mümkündür. El dokuması halılar arasında geniş ve büyük halılar genellikle salonlarda kullanılırken, kilimler daha çok ev girişlerinde, mutfak ya da balkon gibi yerlerde tercih eldir. Birbirinden farklı modeli olan el dokuması halılar, evinizin en önemli dekorasyon öğesi olmaya adaydır. Peki, el dokuması halı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Dokuma Halı Yapımı

El dokuması halı seçimiyapmak isteyenler öncelikle el dokuması yapım aşamalarında haberdar olmalıdır. El dokuması halılar, tezgahlarda uzun süren bir emeğin karşılığı olarak ortaya çıkmaktadır. Kasnak mantığı olan bu tezgahlarda gerilen ipler üzerine atılan düğümlerle çeşitli motifler oluşturulmaktadır. Bütününde ise bir desen ortaya çıkarak, genellikle yapan kişinin anlatmak istediği hikaye anlatır. Ülkemizde karşımıza çıkan el dokuması halılarda genellikle İran düğümü veya Türk düğümü kullanıldığı görülmektedir. Halı üretilirken dikkat edilmesi gereken bazı özellikler vardır ki halının kalitesini gösterir. Bunlar; halıyı oluştururken kullanılan ipliklerin türü, ipek elyaf ya da yün gibi çeşitlilik gösterebilir, ipleri kesmede kullanılan makas türü, uygulanan düğüm şeklindedir.

El Dokuma Halı Modelleri

El dokuması halıyı anlamak için dikkat edilmesi gereken ilk nokta da halıda düğüm bulunup bulunmaması yönünde olmalıdır. El dokuması halı seçimi yaparken ilk olarak halının düğümlerine bakmalısınız. Eğer düğüm izi yoksa bu halının fabrika yapımı olduğunu gösterir. El dokuması halılarda bulunan değişik motif ve desenler, el dokuması halıyı ayırt etmenizi sağlar. Diğer bir nokta ise halının arkasında görülen düğümler varsa halı el dokumasıdır. Ancak tam olarak emin olmak için ilmek türüne de bakmakta fayda vardır.

 

El dokuması Halıların Temizliği

El dokuması halıları uzun süre kullanmak için belirli dönemlerde yıkamanız gerekmektedir. Ancak bu işlemi kuru temizleme yöntemiyle yapmamakta fayda vardır. Renklerin canlı kalması amacıyla kimyasal temizlik ürünlerinden olabildiğince kaçınılmalıdır. Doğal sabun gibi maddeler ile havadar bir alanda yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Böylelikle el dokuması halınızı uzun yıllar koruyabilirsiniz.


Divona Home
WhatsApp Destek Hattı